Een leuke muzikale ervaring!

In de vele jaren dat ik mezelf professioneel met high-audio omring zijn er veel merken gekomen en vervolgens via een stille aftocht via de achterdeur weer vertrokken.
Het is slechts enkele gegeven om constant op hoog niveau zichzelf weer te verbeteren.

Audio Research is zo’n enkeling die dit al een ruime 45 jaar weet te bewerkstelligen. Ook zij hebben natuurlijk mindere periodes meegemaakt maar nadat ze recent ( gelukkig! ) afscheid hebben genomen van een grote Italiaanse investeerder is het merk nu op uitzondering hoog niveau “back to their roots”

Gisteren was ik getuige tijdens een demo in de leukste en meest interessante High-End audio winkel van Den Haag Hobo Hifi op de Loosduinseweg van de nieuwste serie Audio Research versterkers.
Als luidsprekers diende de eveneens zeer fraaie Bowers & Wilkins 803 D4. Dit merk heeft ook een grote metamorfose ondergaan in hun nieuwste serie en maakt het de concurrentie heel lastig. Dit is een ander niveau Bowers & Wilkins dan ik tot nu toe heb gehoord. Heel fraai!

Buizen versus Solid State

Wie denkt anno 2022 dat buizen versterkers “ wollig traag en warm “ klinken moet opnieuw nog maar eens gaan luisteren naar de huidige stand van zaken
Gisteren hoorde ik snelheid, punch, energie en een ongelooflijk gemak.
Daar waar menig solid State ( transistor) enigszins “ esoterisch “ klinkt en je hersens constant aan het werk blijft zetten grijpt een buis je meestal op je emotie.
Tot niet al te lang geleden waren er nog wel wat punten om buizen versterkers links te laten liggen conform topklasse solid state versterkers. Dat verschil is nu toch wel erg klein geworden. Een grote pluim voor Audio Research!

Is solid state dan exit?

Nee zeer zeker niet hoor ook hier zijn recent grote doorbraken geboekt!
Mooie voorbeeld hiervan is het uit Zwitserland afkomstige CH Precision.
Dit merk voert op dit moment een serie versterkers die ongekend goed zijn. Kostbaar maar waanzinnig fraai! Waar ik tot vrij recent de Soulution 7 serie als referentie had is dat nu in de absolute top CH Precision. Voor lastig belastbare luidsprekers blijft zo’n solid state eerste keuze.

High-End nooit saai altijd in ontwikkeling 🙂🎶