Het belang van Aftersale.

Het verdienmodel (dealer marge) houdt niet op bij de verkoop. Na het inspelen thuis komt het finetunen, verplaatsen, kabels vergelijken etc. Dat een AMG getunede Mercedes 40% meer kost dan een standaard Mercedes vindt iedereen natuurlijk; gun derhalve een goede high-end adviseur ook een eerlijke marge: niet alleen voor de extra geinvesteerde tijd maar ook voor het kostbare jarenlange (dure) leerproces (wereldwijde bezoeken aan hifi/ high-end shows; abonnementen op diverse hifi bladen; uitputtende vergelijkingen tussen versterkers, netwerkspelers , luidsprekers etc., investering in lp’s , cd’s en software ). Vergelijk het eens met een door AMG getunede Mercedes: die mag 40-60% meer kosten dan een standaard Mercedes. 
Ik reis door de heel Nederland, de Benelux en soms zelfs daarbuiten om High-End audio systemen op te bouwen en te ( fine ) tunen. Het verschil in klank na zo’n sessie is opmerkelijk. De onkosten die dit met zich meebrengt is een schijntje van wat de hardware kost alwaar het om gaat. Eigenlijk is dit een Must om alles uit uw audio systeem te halen.