Opstelling en tuningperikelen

Correcte  plaatsing van luidsprekers en apparatuur is cruciaal voor een fantastisch eindresultaat. Toch is dit niet altijd zo simpel als men denkt.Er zijn zoveel soms onvoorziene factoren die het feestje kunnen bederven. Bijgaande situatie is van iemand die middenin een luidsprekerkabel experiment zat maar onderhuids voelde dat zijn conclusies niet helemaal strookte met de verwachting. 

Om deze twijfel weg te nemen mocht ik vanmorgen op komen draven om mijn mening te geven en om e.e.a mits nodig aan te pakken. Bij het beluisteren van een aantal tracks was er een gevoel van “ plastic sound “. Een beetje kunstmatig net niet echt. Los van het feit dat de verschillen tussen de onderlinge kabels ( Furutech, Audioquest en MIT)goed hoorbaar waren bleef de sound enigszins kunstmatig.  Gebrek aan sprankeling punch en ritmiek.

Een Vivid Audio luidspreker, in dit geval een Kaya 25 is net als alle andere high-end luidsprekers gevoelig voor plaatsing en ook vooral waarop hij of zij wordt geplaatst.  Als er iets niet klopt blijft het bij just goed geluid niet meer niet minder. 

Bij nader onderzoek bleek de luidspreker te staan op deels een zwevende vloer!  Dit was het probleem!  Zo’n vloer is zacht, instabiel en zuigt energie uit de luidsprekersNa experimenteel de luidsprekers op tegels te plaatsen ontspon zich een compleet andere beleving .? De spanningsboog was daar, het kunstmatige verruilde zich voor echte natuurlijke klanken. Er stond een compleet ander systeem te spelen. Ook de verschillen in kabels werden veel duidelijker geprojecteerd. Na 37 jaar dagelijks met High- End audio bezig te zijn ben ook ik nog steeds verbaast over de bizarre verschillen in gedrag die ontstaan door “omstandigheden “ Dit is precies de reden waarom systemen veelal abominabel slecht klinken op gerenommeerde audioshows.  Teveel variabelen te weinig tijd en veelal te weinig kennis. Vaak wordt er maar iets gedaan. 

Bijgaand soort systemen verdienen meer dan gemiddelde aandacht! Als alles klopt wordt je enorm beloond en zit je op het puntje van je stoel te genieten van Muziek.