Vervolg aanleg aparte audiogroepen:

Toen ik vorig jaar zomer de opdracht kreeg om binnen deze grootschalige verbouwing het audio-elektroplan op te tuigen is hier de nodige research aan vooraf gegaan om tot deze uiteindelijke keuze van componenten te komen.

Daar waar ik vroeger geneigd was om direct te denken aan de veel gebruikte Belden Ac kabel wilde ik mij in deze situatie verder verdiepen in wat mogelijk ( nog ) beter zou kunnen werken gezien de audio set-up van desbetreffende client. In dit geval was er geen beperking in budget het moest gewoon zonder compromissen.

In een gesprek wat ik mocht voeren met audio recensent Werner Ero ( Music Emotions magazine ) vertelde hij over een recent bij hem thuis gehouden experiment met de Doepke DFS 2F & 4F aardlekschakelaar. Zijn verhaal sprak mij aan wetende hoe en op wat voor niveau hij zelf draait. Werner stuurde mij een pre opzet van het review van de Doepke wat later ik dacht in de oktober editie van Music Emotions gepubliceerd zou worden.( Zie link onderaan dit artikel )

Aan het einde van het artikel stond een karakter / klank omschrijving van de Doepke die mij de doorslag gaf om verder te gaan op dit pad. De klank van deze high-end aardlekschakelaar neigde naar een eerder een wat rijk ( gul ) karakter dan het tegenovergestelde. Precies wat ik nodig dacht te hebben gezien de audio set-up van deze client.

Audio set up:

Deze eindgebruiker draait met het fabuleuze Grimm Audio LS-1BE systeem + de DMF subwoofers en inclusief de Grimm MU-1 streamer.
Dit systeem speelt zoals het ultra high-end systemen betaamd anno 2021 op hoge resolutie.

Stukje recente geschiedenis:

Resolutie is wel het toverwoord sinds 2010 toen merken als Magico, DCS, Devialet ect etc de markt begonnen te domineren.
Niet veel later sloten andere merken aan en er ontstond een ware strijd van wie op de hoogste resolutie kon spelen.

Niet veel later kwam de Beryllium tweeter op de markt en werd veelvuldig toegepast in topluidsprekers worldwide.
De zoektocht naar hoge resolutie nam met zich mee dat systemen steeds meer artificieel gingen klinken.
Ik herinner mij als sterk aanjager van het merk Magico middels demo’s in mijn toenmalige winkel zo rond 2010 dat mensen erg moesten wennen aan de klankstructuur van deze luidsprekers.
Komende van traditionele merken als Bowers& Wilkins met een meer gekleurd karakter was zo’n eerste ongenaakbare en eerlijke Magico wel heel erg wennen voor velen.
Andere merken sloten aan en begonnen ook middels andere materialen speakers te fabriceren. Aluminium kasten (o.a Magico YG Acoustics ) werd een kleine rage in audioland.
Het ontwikkelen van betere units met o.a hoge resolutie raasde in sneltrein vaart door speakerland.

Op het gebied van D/A conversie werd en wordt een vergelijkbaar pad gelopen. Ingegeven door streaming audio uiteraard. Ook hier de zoektocht naar high-res.

Ik sla een brug naar het nu anno 2020.21.
Zo,n Grimm LS1 Be systeem waarin zowel de versterking als de D/A conversie is geïntegreerd heeft een kwaliteit waarover we lang geleden alleen maar konden dromen. Je moet ook nu heel veel geld meenemen om dit systeem te verslaan en dan nog!
De Beryllium tweeter en de filtering daar achter is compleet in prachtige balans. Juist bij dit soort systemen is de keus voor de Doepke ideaal. Hij creëert de ideale balans waardoor het systeem vloeiend klinkt zonder neiging naar enige hardheid in klank.
Gebruik de Doepke dus niet in een systeem wat van zichzelf aan de warme kant klinkt dan wordt het teveel kleur en verzadiging.

In een andere Grimm setting heb ik de Doupke recent mogen beluisteren en dat was de bevestiging voor mijn keuze. Het klonk meer dan fantastisch dus ook hier zal het een groot muzikaal feest worden geen twijfel

Wat ik probeer duidelijk te maken met bovenstaand is dat het resultaat waarmee uw audio set kan spelen afhankelijk is van de juiste keuzes in materialen en dat begint in feite al in de meterkast. Last but not least een goede begeleiding in dit proces is essentieel want er zijn aardig wat valkuilen.

Met dank aan de mensen van Kemp Electronics te Amsterdam.
jullie professionele werkwijze binnen dit project is onmiskenbaar!