Tuning Accuphase E 800 – Dynaudio Confidence

Recent mocht ik een client bijstaan in zijn keuze voor een compleet nieuw set. Na diverse systemen te hebben geprobeerd viel de keuze op deze fantastische combinatie. Toen e.e.a eenmaal was geïnstalleerd mocht ik na een aantal weken inspelen de set komen( fine ) tunen. Wat een ervaring! Ontwikkelingen volgen elkaar snel op in high-end audio land.Dit is zeker het geval als we de Accuphase E800 onder de loop nemen. Zodra er een product op de markt komt die boven het maaiveld uitsteekt inspireert het andere fabrikanten om een product te ontwerpen wat next level behelst. Een 3 jaar geleden maakte Hegel met zijn H590 versterker een dergelijke stap. Deze 590 was en is nog steeds ongekend goed ik heb er veel mee mogen demonstreren, mee mogen werken bij klanten thuis etc etc kortom ik weet onder verschillende omstandigheden en in verschillende settings wat deze versterker en zeker ook zijn ingebouwde DAC kan.

De Hegel is ook op bezoek geweest in bijgaande setting echter toen kwam de Accuphase om de hoek kijken en werd duidelijk dat het hier een andere klasse betrof. Echter moet ik er wel bij vermelden dat de E800 een dikke 5.000 euro kostbaarder is dus dat verklaard ook iets echter wil dat niet direct zeggen dat een product beter is of moet zijn. Plenty voorbeelden uit het heden en verleden waarbij dat niet op gaat. De Accuphase E800 is iedere euro wat hij moet kosten waard. Ik heb met producten gewerkt 2x de prijs die niet doen wat deze E800 nu wel doet! Een voorbeeld waarin de Accuphase uitblinkt is de geniaal bedachte klasse A schakeling. Klasse A heeft ( had ) veelal als bijsmaak een wat romig karakter en zorgde voor een enorme warmte ontwikkeling in de amp zelf. Deze E800 is 50 watt klasse A maar klinkt heerlijk transparant zonder neiging tot aandikking en kleuring. Ik had tijdens het tunen totaal niet het gevoel dat ik naar een klasse A versterker zet te luisteren integendeel.

Bloedsnel, goede grip op de luidsprekers wat ook wel dempingsfactor wordt genoemd en totaal niet artificieel en technisch.. Echter dat wat klasse A zo goed doet was er ook hoe mooi is dat? De E800 hebben we vergeleken met de top van Hegel,Luxman en Esoteric die allemaal hun eigen klasse en specifieke eigenschappen hebben echter kwa emotionele muziek beleving en dat is waar het volgens mij om gaat was de Accuphase next level. De keuze van de Dynaudio’s was uiteraard gebaseerd op klank maar zeker ook met de desbetreffende luisterruimte in het achterhoofd. Deze ruimte is namelijk erg klein. Een monitor op een stand doet het in zo’n ruimte vaak beter als menig vloerstaander.

De Evidence bouwt een mooi 3 D plaatje op tussen, achter en rondom het systeem. Dit luidspreker systeem heeft de bekende Dynaudio identiteit maar dan anno 2020 waarin alle gewenste parameters van nu heel mooi uit de verf komen. Dit systeem maakt muziek en is uitermate universeel inzetbaar kwa muziek genre. Als bron fungeert een relatief ‘simpele’ Bluesound Node 2i streamer ook hier wederom door mij opgepimpt door de inmiddels bijna onmisbare Silent Angel Bonn 8 netwerk switch en Forester F1 lineaire voeding. Het verschil met en zonder Silent Angel is echt een no-brainer en voor het bedrag wat ze moeten kosten zou ik het zeker niet laten!

Rest mij te melden bent u op zoek naar een absolute top geïntegreerde versterker check de E 800 en ga hem beluisteren bij een dealer die u het verschil kan laten horen tussen soortgenoten. Hier in Den Haag e.o is dat Praalder Audio & Video in Rotterdam is dat Multifoon.Een high-end audio systeem uitzoeken en aanschaffen is stap 1 echter een systeem op eenzaam niveau laten spelen is toch echt stap2.3.en 4Ik help u hiermee graag als u dit wenst dit is mijn vak.Mijn dank gaat uit naar fotografe Wilma Hoogendoorn met wie ik al vele jaren samenwerk naar meer dan volle tevredenheid en die ook nu weer prachtige plaatjes wist te schieten vind u ook niet?